Houtachtige noten I Gourmand

3 Oct, 2022 | Perfume

Fundamenteel in het gedeelte dat de bodem en de body van het parfum verbindt. Dat komt omdat de natuurlijke extracten verkregen zijn uit hout en struiken. Hierdoor krijgt het parfum zijn karakteristieke noten. Het zijn droge en diepe geuren die een uitstekende harmonisator zijn voor de dierlijke noten. Evenals de bloemige noten die bij uitstek vrouwelijk zijn, deze zijn mannelijk, de meest bekende zijn de patchoeli en sandelhout.

Welke noten zijn houtachtig?

Patchoeli de combinatie van de warme, exotische houtnoot met een nat aarde-effect , maakt het tot een basis ingrediënt.

Sandelhout is een van de meest omhullende noten in de parfumerie, verkregen uit de distillatie van het hout. Het combineert de noot van vers gekapt hout met een licht harsachtig, zoet en melkachtig effect. Zeer typisch, de sensatie van diepte en zijn vasthoudendheid maken zijn prestaties compleet.

Ceder: er zijn twee soorten ceder, cedrus uit Marokko en Libanon. En je hebt lajuniperus uit de VS, met ook verschillende geuren. De meest gebruikte in de parfumerie is die uit de VS. Doordat zijn aroma heeft een warm gedeelte gecombineerd met een droge nuance met een lichte bloemige nuance, die doet denken aan viooltjesbloesem.

Vetiver: uit de wortels van deze tropische struik wordt de etherische olie gewonnen. Met een zeer aardse houtachtige geur (die doet denken aan aardappelzakken) geeft het de basis van de parfums een frisse en vochtige nuance.

Holmeikmos: uit de Everniaprunastri, korstmos uit de schors van de steeneik, wordt steeneikmos absolue gewonnen. De geur heeft een karakteristiek jodiumachtig effect, dat aan algen doet denken.

Iris, een lelievariëteit, wanneer de wortelstok wordt geoogst, laat men deze drogen, waardoor een buitengewone geur ontstaat met toetsen van hout, zoet, vet en melkachtig, die doet denken aan viooltjesbloesem.

Oud. Het is een van de duurste extracten en vindt zijn oorsprong in de reactie tussen een boom van de Aquilaria-familie en een parasiet die zich in zijn stam heeft genesteld. De geïnfecteerde boom scheidt een olieachtige massa af die na verloop van tijd hard wordt. Het distillaat van de geïnfecteerde stam heeft een droge, houtachtige geur met een leerachtig effect en een omhullende kracht die lijkt op sandelhout. Het is onmogelijk synthetisch te reproduceren en is de kenmerkende noot van de Arabische parfumerie.

Deze geuren hieronder zijn Houtige geuren van Zodiac:

Gourmand geuren

Deze verrukkelijke groep geurnoten is ontstaan en verveelvoudigd door de komst van “Gourmand”-geuren, een onderverdeling van de groep oriëntaalse geuren in de jaren 1990 en 2000.

Deze geuren, waarvan de samenstelling voornamelijk op vanille is gebaseerd, doen denken aan eetbare aroma’s. Met name zoetigheden en desserts. Het is variërend van de eenvoudigste chocolade-, crème fraîche- en karamelaroma’s, tot meer exotische en complexe recepten zoals zoete bitterkoekjes, crème brulée, de populaire quequitos en de kauwbare nougat.

Het eerste succesvolle Gourmand-parfum was Angel van Thierry Mugler (1922). Door het commerciële succes van Angel hebben dessertparfums sindsdien een hoge vlucht genomen. Deze groep noten behoort tot de belangrijkste in de hedendaagse parfumerie. Hoewel sommige van de natuurlijke materialen facetten hebben die zoet of eetbaar zijn, wordt de overgrote meerderheid van deze noten gereproduceerd door de ingenieuze combinatie van natuurlijke en synthetische stoffen.

Deze eetbare noten veroorzaken een gevoel van euforie en vreugde, tintelen de smaakpapillen en overspoelen de neus, wat bevestigt dat smaak een combinatie is van smaak en geur. Ze zorgen er ook voor dat we parfums op een geheel nieuwe manier ervaren. En zijn raadselachtige noten wanneer een ervaren parfumeur ze kan manipuleren om complexere aroma’s te creëren.